emitsou[a]hua.gr
+30 210 9549 301
Γραφείο: Γραμματεία ΕΒΒΙΦΑΜ κτίριο: Κεντρικό κτίριο, 2ο υπόγειο

Μήτσου Ευδοκία

Ε.Τ.Ε.Π.

Γνωστικό Αντικείμενο

Είμαι διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, και ως μέλος Ε.Τ.Ε.Π. του εργαστηρίου Ε.Β.ΒΙ.Φ.Α.Μ. προσφέρω εργαστηριακή καθοδήγηση σε μικροβιολογικές καλλιεργητικές και μοριακές τεχνικές στο πλαίσιο εργαστηριακών ασκήσεων και πτυχιακών μελετών. Παράλληλα, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας μικροβιολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, προσφέρω ερευνητικό έργο σχετικό με την ανάλυση του εντερικού μικροβιόκοσμου του ανθρώπου και την διερεύνηση πιθανών πρεβιοτικών συστατικών της διατροφής και υποψηφίων προβιοτικών στελεχών.

Εκπαίδευση

  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη κατεύθυνση «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή» του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2005)
  • Πτυχίο του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας –Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2001)

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Μελέτη των χαρακτηριστικών του εντερικού μικροβιόκοσμου του ανθρώπου στην υγεία και τη νόσο
  • Διερεύνηση του ρόλου της διατροφής στον εντερικό μικροβιόκοσμο υγιών εθελοντών μέσω μελετών παρέμβασης και παρατήρησης
  • Μελέτη της πρεβιοτικής δράσης τροφίμων και άπεπτων συστατικών της διατροφής μέσω in vitro μοντέλων αναερόβιας ζύμωσης
  • Ιn vitro μελέτη προβιοτικών ιδιοτήτων μικροβιακών στελεχών
  • Μελέτη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά βακτηριακών απομονώσεων υγιών νεογνών

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • Mitsou EK, Saxami G, Stamoulou E, Kerezoudi E, Terzi E, Koutrotsios G, Bekiaris G, Zervakis GI, Mountzouris KC, Pletsa V, Kyriacou A. Effects of Rich in Β-Glucans Edible Mushrooms on Aging Gut Microbiota Characteristics: An In Vitro Study. Molecules 2020; 25(12): 2806. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32570735/
  • Mitsou EK, Detopoulou M, Kakali A, Fragopoulou E, Nomikos T, Antonopoulou S, Panagiotakos DB, Kyriacou A. Mining possible associations of faecal A. muciniphila colonisation patterns with host adiposity and cardiometabolic markers in an adult population. Benef Microbes 2019; 10(7):741-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31965843/
  • Mitsou EK, Kakali A, Antonopoulou S, Mountzouris KC, Yannakoulia M, Panagiotakos DB, Kyriacou A. (2017) Adherence to the Mediterranean diet is associated with the gut microbiota pattern and gastrointestinal characteristics in an adult population. Br J Nutr 2017; 117 (12): 1645-55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28789729/
  • Mitsou EK, Panopoulou N, Turunen K, Spiliotis V, Kyriacou A (2010) Prebiotic potential of barley derived β-glucan at low intake levels: A randomised, double-blinded, placebo-controlled clinical study. Food Res Int 2010; 43(4): 1086-92. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996910000384
  • Mitsou EK, Turunen K, Anapliotis P, Zisi D, Spiliotis V, Kyriacou A. Impact of a jelly containing short chain fructo-oligosaccharides and Sideritis euboea extract on human faecal microbiota. Int J of Food Microbiol 2009; 135 (2): 112- 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735957/
  • Mitsou EK, Kirtzalidou E, Oikonomou I, Liosis G, Kyriacou A. Fecal microflora of Greek healthy neonates. Anaerobe 2008; 14 (2): 94-101. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18207437/