Η Μεσογειακή διατροφή «σύμμαχος» της υπογονιμότητας.

Έρευνα που διεξήχθη από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδειξε ότι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και λόγω προβλημάτων γονιμότητας καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της IVF όταν ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές (Δημήτρης Καραγιάννης -υποψήφιος διδάκτορας, Μερόπη Κοντογιάννη -Επίκουρη Καθηγήτρια και Νίκος Γιαννακούρης -Αναπληρωτής Καθηγητής) διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μεγαλύτερη προσκόλληση στο Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο κατά τους 6 μήνες πριν την έναρξη της θεραπείας IVF είχαν 65-68% μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης και γέννησης συγκριτικά με όσες βρίσκονταν πιο μακριά από το υγιεινό αυτό διατροφικό πρότυπο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 2018 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction (https://doi.org/10.1093/humrep/dey003) και έτυχε σημαντικής απήχησης στα διεθνή μέσα (https://oxfordjournals.altmetric.com/details/32400444/news). Προηγούμενη μελέτη της ερευνητικής ομάδας φανέρωσε, επίσης, ότι η προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών (https://doi.org/10.1093/humrep/dew288).

Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών επιδράσεων και της ποιότητας της διατροφής στη γονιμότητα και υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της Μεσογειακής διατροφής στην απόδοση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.