mkotsou[a]hua.gr
+30 210 9549 139
κτίριο: Κτίριο Β, Εργαστήριο Βιολογίας, Βιοχημείας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου και των Μικροοργανισμών

Κώτσου Μαρία

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), ΒΑΘΜΙΔΑ Α΄ Μικροβιολογία

Γνωστικό Αντικείμενο

Η Δρ Μαρία Κώτσου έχει ασχοληθεί με την μελέτη προβιοτικών μικροοργανισμών και των ιδιοτήτων τους καθώς και με την επίδραση αυτών στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια. Επίσης  έχει ασχοληθεί με την αξιοποίηση και βιομετατροπή των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, τον ρόλο τους στην διαμόρφωση του εδαφικού μικροβιόκοσμου καθώς και με την βιοαποικοδόμηση των αποβλήτων που προκύπτουν από την επεξεργασία της βρώσιμης ελιάς.

Εκπαίδευση

  • Διδακτορική Διατριβή στην Μικροβιολογία, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2002)
  • Πτυχίο από το τμήμα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995)

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Προβιοτικοί μικροοργανισμοί και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια
  • Αξιοποίηση-βιομετατροπή και βιοαποικοδόμηση αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων.

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • Koutrotsios G, Patsou M, Mitsou EK, Bekiaris G, Kotsou M, Tarantilis PA, Pletsa V, Kyriacou A, Zervakis GI. Valorization of Olive By-Products as Substrates for the Cultivation of Ganoderma lucidum and Pleurotus ostreatus Mushrooms with Enhanced Functional and Prebiotic Properties. Catalysts 2019; 9(6), 537; http://doi.org/10.3390/catal9060537
  • Kirtzalidou E, Pramateftaki P, Kotsou M, Kyriacou A. Screening for lactobacilli with probiotic properties in the infant gut microbiota. Anaerobe 2011; 17(6): 440 – 443. http://dx.doi.org/10.1016/j.anaerobe.2011.05.007
  • Kotsou MG, Mitsou EK, Oikonomou IG, Kyriacou AA. In vitro assesment of probiotic properties of Lactobacillus strains from infant gut microflora. Food Biotechnology 2008; 22(1): 1-17. http://doi.org/10.1080/08905430701707844
  • Lasaridi K, Protopapa I, Kotsou M, Pilidis G, Manios T, Kyriacou A. Quality assesment of composts in the Greek market: the need for standards and quality assurance. Journal of Environmental Management 2006; 80(1):58-65. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2005.08.011
  • Kotsou M, Kyriacou A, Lasaridi K, Pilidis G. Intergrated aerobic biological treatment and chemical oxidation with Fenton’s reagent for the processing of green table olive wastewater. Process Biochemistry 2004; 39(11): 1653-1660
  • Kotsou M, Mari I, Lasaridi K, Chatzipavlidis I, Balis C, Kyriacou A. The effect of olive oil mill wastewater (OMW) on soil microbial communities and suppressiveness against Rhizoctonia solani. Applied Soil Ecology 2004; 26(2): 112-121. http://dx.doi.org/10.1016/j.apsoil.2003.12.001