Το ερευνητικό έργο εστιάζεται στις επιδράσεις των τροφίμων και της διατροφής στην υγεία, στη μελέτη των βιοδραστικών συστατικών των τροφίμων και στον σχεδιασμό λειτουργικών τροφίμων με στόχο τις διαταραχές του μεταβολισμού.
Σχεδιασμός και ανάπτυξη τροφίμων με λειτουργικές ιδιότητες
Τρόφιμα, διατροφή και μεταβολικά νοσήματα
Ανάδειξη ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων των ελληνικών τροφίμων
Διατροφικά οφέλη των τροφίμων στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης
Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις
Υanni AE, Mitropoulou G, Prapa I, Agrogiannis G, Kostomitsopoulos N, Bezirtzoglou E, Kourkoutas Y, Karathanos VT. Functional modulation of gut microbiota in diabetic rats following intervention with pistachio nuts (Pistachia Vera L.). Metabol Open 2020; 7:100040. doi: 10.1016/j.metop.2020.100040.
Yanni AE, Kokkinos A, Psychogiou G, Binou P, Kartsioti K, Chatzigeorgiou A, Konstantopoulos P, Perrea D, Tentolouris N, Karathanos VT. Daily consumption of fruit-flavored yoghurt enriched with vitamins B contributes to lower energy intake and body weight reduction, in type 2 diabetic patients: A randomized clinical trial. Food Funct 2019;10(11):7435-43. doi: 10.1039/c9fo01796h.
Yanni AE, Stamataki NS, Konstantopoulos P, Stoupaki M, Abeliatis A, Nikolakea I, Perrea D, Karathanos VT, Tentolouris N. Controlling type-2 diabetes by inclusion of Cr-enriched yeast bread in the daily dietary pattern: a randomized clinical trial. Eur J Nutr 2018:57(1):259-67. doi: 10.1007/s00394-016-1315-9.
Yanni AE, Stamataki N, Stoupaki M, Konstantopoulos P, Pateras I, Tentolouris N, Perrea D, Karathanos VT. Cr-enriched yeast: beyond fibers for the management of postprandial glycemic response to bread. Eur J Nutr 2017;56(4):1445-53. doi: 10.1007/s00394-016-1190-4.
Yanni AE, Efthymiou V, Lelovas P, Agrogiannis G, Kostomitsopoulos N, Karathanos VT. Effects of dietary Corinthian currants (Vitis Vinifera L., var Apyrena) on atherosclerosis and plasma phenolic compounds during prolonged hypercholesterolemia in New Zealand White rabbits. Food Funct 2015; 6:963-71. doi: 10.1039/c4fo01106f.
Kalogeropoulos N, Yanni AE, Koutrotsios G, Aloupi M. Bioactive microconstituents and antioxidant properties of wild edible mushrooms from the island of Lesvos. Food Chem Toxicol 2013; 55:378-85. doi: 10.1016/j.fct.2013.01.010.