chiou[ΑΤ]hua.gr
210 9549262-157
Γραφεία Προσωπικού, Τμήμα 2, γραφείο 6

Χίου Αντωνία

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Χημική ανάλυση με έμφαση στις λιπαρές ύλες της διατροφής

Γνωστικό Αντικείμενο

Πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος αποτελεί ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών τροφίμων και βιολογικών δειγμάτων με χρήση χρωματογραφικών (HPLC-UV/FLD/RID, LC-MS) και άλλων ενόργανων αναλυτικών μεθόδων και τεχνικών και η σύνθεση ενώσεων με βιολογικό ή/και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Εκπαίδευση

  • Διδακτορικό Δίπλωμα Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), 2000
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Οργανική Χημεία, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, 1997
  • Πτυχίο Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, 1994

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Ανάλυση και προσδιορισμός βιοδραστικών μικροσυστατικών σε τρόφιμα και βιολογικά δείγματα
  • Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός μακρο- και μικρο- συστατικών παραδοσιακών / Μεσογειακών τροφίμων. Ανάδειξη της διατροφικής αξίας τους
  • Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός μακρο- και μικρο- συστατικών παραδοσιακών / Μεσογειακών τροφίμων. Ανάδειξη της διατροφικής αξίας τους
  • Ανάλυση εδωδίμων ελαίων, μελέτη και αξιολόγηση των μεταβολών που υφίστανται κατά τη διαδικασία παρασκευής τροφίμων
  • Σύνθεση μιμητών λιπιδίων με βιολογικό ενδιαφέρον

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • Panagopoulou EA, Chiou A, Nikolidaki EK, Christea M, Karathanos VT. Corinthian raisins (Vitis vinifera L., var. Apyrena) antioxidant and sugar content as affected by the drying process: a 3-year study. J Sci Food Agric 2019;99:915–22, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30009464/–
  • Chiou A, Kalogeropoulos N. Virgin Olive Oil as Frying Oil. Compr Rev Food Sci Food Saf 2017;16:632–46, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33371562/
  • Nikolidaki EK, Chiou A, Christea M, Gkegka AP, Karvelas M, Karathanos VT. Sun dried Corinthian currant (Vitis Vinifera L., var. Apyrena) simple sugar profile and macronutrient characterization. Food Chem. 2017;221:365–72, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979215/
  • Katsarou AI, Kaliora AC., Chiou A, Kalogeropoulos N, Papalois A, Agrogiannis G, Andrikopoulos NK. Amelioration of oxidative and inflammatory status in hearts of cholesterol-fed rats supplemented with oils or oil-products with extra virgin olive oil components. Eur J Nutr 2016;55:1283–96, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26058880/
  • Chiou A, Panagopoulou EA, Gatzali F, De Marchi S, Karathanos VT. Anthocyanins content and antioxidant capacity of Corinthian currants (Vitis vinifera L., var. Apyrena). Food Chem 2014;146:157–65, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24176327/
  • Antonakou A, Chiou A, Andrikopoulos NK, Bakoula C, Matalas AL. Breast milk tocopherol content during the first six months in exclusively breastfeeding Greek women. Eur J Nutr 2011;50:195–202, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20721564/