efragop[a]hua.gr
+30 210 9549249
Γραφεία Προσωπικού, Τμήμα 2 , Γραφείο 1

Ελισάβετ Φραγκοπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια - Βιολογική Χημεία Φυσικών Προϊόντων

Γνωστικό Αντικείμενο

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των βιοδραστικών μικρο-συστατικών καθώς και στις επιδράσεις που αυτά έχουν στην υγεία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ασχολείται με τη διερεύνηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών που χαρακτηρίζουν τις νόσουςκαθώς και με την απομόνωση, το δομικό χαρακτηρισμό και τη βιολογική δράση των μικρο-συστατικών των φυσικών προϊόντων/τροφίμων.

Εκπαίδευση

  • Μεταδιδακτορικό στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Πυθαγόρας ΙΙ - ΕΠΕΑΕΚ II), 2006
  • Διδακτορικό Χημείας (Βιοχημείας) του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2004
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 2000
  • Πιστοποιητικό οινολογικής εκπαίδευσης του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1998
  • Πτυχίο του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1998

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Βιοχημική ανάλυση λιποειδών
  • Απομόνωση και χαρακτηρισμός δομής μικροθρεπτικών συστατικών από φυσικές πηγές και τρόφιμα
  • Μελέτη της αντι-φλεγμονώδους, της αντι-θρομβωτικής και της αντι-οξειδωτικής δράσης συστατικών in vitro και σε καλλιέργειες κυττάρων
  • Μελέτη της αντι-φλεγμονώδους, της αντι-θρομβωτικής και της αντι-οξειδωτικής δράσης τροφίμων σε κλινικές μελέτες
  • Μελέτη του μεταβολισμού και των δράσεων του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων σε παθοφυσιολογικές καταστάσεις
  • Μελέτη φυσικών προϊόντων/μικροσυστατικών τροφίμων στις λειτουργίες των αιμοπεταλίων

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • Choleva M , Boulougouri V , Panara A , Panagopoulou E , Chiou A , Thomaidis NS , Antonopoulou S , Fragopoulou E. Evaluation of anti-platelet activity of grape pomace extracts. Food Funct. 2019;10(12):8069-80
  • Fragopoulou E, Detopoulou P, Alepoudea E, Nomikos T, Kalogeropoulos N, Antonopoulou S. Associations between red blood cells fatty acids, desaturases indices and metabolism of platelet activating factor in healthy volunteers. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2021;164:102234
  • Gavriil L, Detopoulou M, Petsini F, Antonopoulou S, Fragopoulou E. Consumption of plant extract supplement reduces platelet activating factor-induced platelet aggregation and increases platelet activating factor catabolism: a randomised, double-blind and placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2019;121(9):982-91
  • Argyrou C, Vlachogianni I, Stamatakis G, Demopoulos CA, Antonopoulou S, Fragopoulou E. Postprandial effects of wine consumption on Platelet Activating Factor metabolic enzymes. Prostaglandins Other Lipid Mediat. 2017;130:23-9
  • Fragopoulou E, Gavriil L, Argyrou C, Malagaris I, Choleva M, Antonopoulou S, Afxentiou G, Nikolaou E. Suppression of DNA/RNA and protein oxidation by dietary supplement which contains plant extracts and vitamins: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Lipids Health Dis. 2018;17(1):187
  • Xanthopoulou MN, Kalathara K, Melachroinou S, Arampatzi-Menenakou K, Antonopoulou S, Yannakoulia M, Fragopoulou E. Wine consumption reduced postprandial platelet sensitivity against platelet activating factor in healthy men. Eur J Nutr. 2017;56(4):1485-92