ayanni[a]hua.gr
+30 210 9549 174
γραφείο : Εργαστήριο Α’, κτίριο: νεοκλασικό κτίριο οδού Ελ. Βενιζέλου 70

Γιάννη Αμαλία

Μέλος ΔΕΠ - Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων

Γνωστικό Αντικείμενο

Η ερευνητική δραστηριότητα εμπίπτει στο αντικείμενο της Χημείας Τροφίμων με εφαρμογές και στη διατροφή. Εστιάζει στη μελέτη των συστατικών και των ιδιοτήτων των τροφίμων και στον σχεδιασμό νέων τροφίμων. Για το σκοπό αυτό λαμβάνουν χώρα μελέτη της χημικής σύστασης και συγκεκριμένων βιοδραστικών συστατικών, των φυσικοχημικών ιδιοτήτων, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, της διατροφικής αξίας και των βιο-λειτουργικών ιδιοτήτων συμβατικών τροφίμων και τροφίμων που σχεδιάζονται με στοχευμένες ευεργετικές για την υγεία μεταβολικές επιδράσεις.

Εκπαίδευση

  • Μεταδιδακτορική έρευνα, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 2008
  • Διδακτορικό Δίπλωμα Ιατρικής Σχολής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2002
  • Πτυχίο Τμήματος Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1996

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Βιοδραστικά συστατικά των τροφίμων
  • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και μελέτη λειτουργικών τροφίμων
  • Ανάδειξη της διατροφικής αξίας των ελληνικών τροφίμων
  • Επιδράσεις διεργασιών επεξεργασίας των τροφίμων στα συστατικά και στις ιδιότητες των τροφίμων

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • Kanata MC, Yanni AE, Koliaki C, Anastasiou IA, Tentolouris N, Karathanos VT. Impact of flour particle size and origin on the bread structure and the postprandial glycemic, insulinemic and appetite responses in healthy adults. Food Funct 2025;16(11):4548-4561. doi:10.1039/d5fo00348b
  • Nelios G, Prapa I, Mitropoulou G, Kompoura V, Balafas E, Kostomitsopoulos N, Yanni AE, Kourkoutas Y. Assessment of Immobilized Lacticaseibacillus rhamnosus OLXAL-1 cells on oat flakes for functional regulation of the intestinal microbiome in a type-1 diabetic animal model. Foods 2024;13(24):4134. doi: 10.3390/foods13244134
  • Vasilakopoulou PB, Yanni AE, Fanarioti E, Dermon CR, Karathanos VT, Chiou A. Determination of flavonoids and phenolic acids in the liver of Wistar rats after a dietary enrichment with Corinthian currant (Vitis vinifera L., var. Apyrena): A liquid chromatography-tandem mass spectrometry study. J Agric Food Chem 2024;72(20):11549-11560. doi: 10.1021/acs.jafc.4c01654
  • Yanni AE, Stamataki N, Stoupaki M, Konstantopoulos P, Pateras I, Tentolouris N, Perrea D, Karathanos VT. Cr-enriched yeast: beyond fibers for the management of postprandial glycemic response to bread. Eur J Nutr 2017;56(4):1445-1453. doi: 10.1007/s00394-016-1190-4
  • Kalogeropoulos N, Yanni AE, Koutrotsios G, Aloupi M. Bioactive microconstituents and antioxidant properties of wild edible mushrooms from the island of Lesvos. Food Chem Toxicol 2013; 55:378-85. doi: 10.1016/j.fct.2013.01.010.