nickal[a]hua.gr
+30 210 954 9251
Γραφείο: Β1, Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Φυσικοχημείας Τροφίμων Κτίριο Β

Καλογερόπουλος Νίκος

Καθηγητής - Χημεία Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Εκπαίδευση

  • Πτυχίο Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1981
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ωκεανογραφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1986
  • Διδακτορικό Δίπλωμα Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1994

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Βιοδραστικά συστατικά σε τρόφιμα και βιολογικά δείγματα
  • Μεταβολές μακρο- και μικροσυστατικών κατά την επεξεργασία/ μαγείρεμα των τροφίμων
  • Σχεδίαση και αξιολόγηση λειτουργικών τροφίμων
  • Περιβαλλοντικοί ρύποι σε τρόφιμα
  • Πτητικά συστατικά που χαρακτηρίζουν το άρωμα των τροφίμων
  • Οργανικά κατάλοιπα σε αρχαιολογικά υλικά

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • Tagkouli D, Bekiaris G, Pantazi S, Anastasopoulou ME, Koutrotsios G, Mallouchos A, Zervakis GI, Kalogeropoulos N. Volatile profiling of Pleurotus eryngii and Pleurotus ostreatus cultivated on agricultural and agro industrial by-products. Foods 2021; 10(6):1287, https://doi.org/10.3390/foods10061287
  • Roumpou Μ, Voskos Ι, Kalogeropoulos Ν, Mantzourani Ε. Unfolding beeswax use in Neolithic and Chalcolithic Cyprus through molecular analysis of ceramic containers. Archaeol Anthropol Sci 2021; 13:73 https://doi.org/10.1007/s12520-021-01322-3
  • Asprouli E, Kalafati IP, Sakellari A, Karavoltsos S, Vlachogiannakos J, Revenas K, Kokkinos A,Dassenakis M, Dedoussis GV, Kalogeropoulos N. Evaluation of plasma trace elements in different stages of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Biol Trace Elem Res 2019; 188:326-333, https://doi.org/10.1007/s12011-018-1432-9
  • Chiou A, Kalogeropoulos N. Virgin olive oil as frying oil. Compr Rev Food Sci F 2017; 16:632-646, https://doi.org/10.1111/1541-4337.12268
  • Kalogeropoulos N, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Chrysohoou C, Rousinou G, Toutouza M, Stefanadis C. Unsaturated fatty acids are inversely associated and n-6/n-3 ratios are positively related to inflammation and coagulation markers in plasma of apparently healthy adults. Clin Chim Acta 2010; 411:584-591, https://doi.org/10.1016/j.cca.2010.01.023
  • Kalogeropoulos N, Chiou A, Ioannou M, Hassapidou M, Karathanos VT, Andrikopoulos NK. Nutritional evaluation and bioactive microconstituents (phytosterols, tocopherols, polyphenols, triterpenic acids) in cooked dry legumes usually consumed in the Mediterranean countries. Food Chem 2010; 121:682-690, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.01.005