cmavrog [a]hua.gr
+30 210 954 9353
Γραφείο: 1 - Κτίριο: Γραφεία Προσωπικού, Τμήμα 2

Χριστίνα Μαυρογιάννη

ΕΔΙΠ

Γνωστικό Αντικείμενο

Η Χριστίνα Μαυρογιάννη είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα από τον Νοέμβριο του 2023. Το γνωστικό αντικείμενο και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου για παχυσαρκία και χρόνια νοσήματα, καθώς και στον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων που στοχεύουν σε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σε παιδιά και ενήλικες.

Εκπαίδευση

  • Διδακτορικό Δίπλωμα, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Διατριβή: «Αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου για παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη», 2020
  • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή (Κατεύθυνση: Κλινική Διατροφή), Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Διατριβή: «Συσχέτιση μεταξύ καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου και προτύπων τρόπου ζωής σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας», 2011
  • Πτυχίο στη Διαιτολογία-Διατροφή, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Πτυχιακή μελέτη: «Δείκτες οστικού μεταβολισμού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από διατροφική παρέμβαση», 2009

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου και κοινότητας για την πρόληψη και διαχείριση παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων
  • Διαιτητικά πρότυπα και πρότυπα τρόπου ζωής και η σχέση τους με χρόνια νοσήματα
  • Ψηφιακές τεχνολογίες στη συμβουλευτική και στην παροχή υπηρεσιών υγείας
  • Περιγγενητικοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία και συνοδά νοσήματα
  • Διατροφή στη βρεφική και νηπιακή ηλικία για τη διασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης και θρέψης

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

  • • Vitoratou DI, Mavrogianni C, Karatzi K, Cardon G, Iotova V, Tsochev K, Lindström J, Wikström K, González-Gil EM, Moreno L, Rurik I, Radó A, Liatis S, Tankova T, Makrilakis K, Manios Y. Do parental risk factors for Type 2 Diabetes predict offspring's risk of overweight and obesity? The Feel4Diabetes study, Nutrition. 2023, 107:111900. doi: 10.1016/j.nut.2022.111900
  • • Flores-Barrantes P, Mavrogianni C, Iglesia I, Mahmood L, Willems R, Cardon G, De Vylder F, Liatis S, Makrilakis K, Martinez R, Schwarz P, Rurik I, Antal E, Iotova V, Tsochev K, Chakarova N, Kivelä J, Wikström K, Manios Y, Moreno LA. Can food parenting practices explain the association between parental education and children's food intake? The Feel4Diabetes-study. Public Health Nutr. 2022, 13;25(10):1-14. doi: 10.1017/S1368980022000891
  • • Moschonis G, van den Heuvel EG, Mavrogianni C, Manios Y. Effect of Vitamin D-Enriched Gouda-Type Cheese Consumption on Biochemical Markers of Bone Metabolism in Postmenopausal Women in Greece. Nutrients. 2021. 13(9):2985. doi: 10.3390/nu13092985
  • • Mavrogianni C, Moschonis G, Karaglani E, Cardon G, Iotova V, De Miguel-Etayo P, González-Gil EM, Tsochev Κ, Tankova T, Rurik I, Timpel P, Antal E, Liatis S, Makrilakis K, Chrousos GP, Manios Y. European Childhood Obesity Risk Evaluation (CORE) index based on perinatal factors and maternal sociodemographic characteristics: the Feel4Diabetes-study. Eur J Pediatr. 2021, 180(8):2549-2561. doi: 10.1007/s00431-021-04090-3.
  • • Mavrogianni C, Lambrinou CP, Androutsos O, Lindström J, Kivelä J, Cardon G, Huys N, Tsochev K, Iotova V, Chakarova N, Rurik I, Moreno LA, Liatis S, Makrilakis K, Manios Y. Evaluation of the Finnish Diabetes Risk Score as a screening tool for undiagnosed type 2 diabetes and dysglycaemia among early middle-aged adults in a large-scale European cohort. The Feel4Diabetes-study. Diabetes Res Clin Pract. 2019, 150:99-110. doi: 10.1016/j.diabres.2019.02.017