Υποδομές και Τομείς

Τομέας Εργοφυσιολογίας & Αθλητικής Διατροφής.

Ο Τομέας Εργοφυσιολογίας & Αθλητικής Διατροφής, έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και διάδοση νέας γνώσης στο επιστημονικό πεδίο των φυσιολογικών απαντήσεων του ανθρώπινου οργανισμού (κύτταρο, ιστός, όργανο, σύστημα) τόσο δομικά όσο και λειτουργικά κατά τη διάρκεια οξείας ή μακροχρόνιας σωματικής άσκησης. Παράλληλα και συνδυαστικά, μελετάται η επίδραση των μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών της διατροφής στην αθλητική απόδοση αθλουμένων αλλά και αθλητών υψηλού επιπέδου. Το αντίστοιχο εργαστήριο του Τομέα, διαθέτει μεταξύ άλλων κυκλοεργόμετρο, δαπεδοεργόμετρο, εργοσπιρόμετρο, ισοκινητικό δυναμόμετρο και σύστημα ηλεκτρονικής μέτρησης αλτικότητας.

  

– Τομέας Σύστασης Σώματος

 

– Μεταβολική Κουζίνα

Το εργαστήριο διαθέτει Μεταβολική κουζίνα, δηλαδή ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οποίος μπορεί να φιλοξενήσει κλινικές δοκιμές /πειραματικά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν διαιτητική παρέμβαση. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρικές συσκευές και σκεύη για την παρασκευή, την αποθήκευση και την κατανάλωση φαγητού και διαθέτει τραπεζαρία για την σίτιση των εθελοντών/τριών. Επίσης στο χώρο αυτό υπάρχουν γραφεία στα οποία μπορούν να γίνουν διαιτολογικές συνεδρίες.

 

– Τομέας αξιολόγησης κατάστασης θρέψης και διαταραχών αυτής.

Το εργαστήριο εξειδικεύεται στην αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ομάδων και ατόμων, υγιών και ασθενών. Σχετικά με την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης, η έρευνα που διενεργείται εστιάζει στην εκτίμηση της πρόσληψης σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών, ομάδων τροφίμων, αλλά στην αξιολόγηση της προσκόλλησης σε διατροφικά πρότυπα παραδοσιακά και μη, καθώς και στην αποτίμηση των γευματικών συνηθειών και της διαιτητικής συμπεριφοράς. Για τις ανάγκες της εκτίμησης της διαιτητικής πρόσληψης το εργαστήριο διαθέτει λογισμικά ανάλυσης της δίαιτας, ενώ μέσω της έρευνας συμβάλλει στην ανάπτυξη δεικτών εκτίμησης της προσκόλλησης σε συγκεκριμένα πρότυπα διατροφής και τρόπου ζωής. Η έρευνα αυτή σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες μεθοδολογίες ανάλυσης σύστασης σώματος, σωματικής απόδοσης και εκτίμησης των ενεργειακών αναγκών ηρεμίας, συμβάλλουν επίσης στη βελτιστοποίηση των τεχνικών και διαδικασιών αξιολόγησης της κατάστασης θρέψης σε κλινικές καταστάσεις, καθώς και στη διάγνωση διαταραχών αυτής, όπως η δυσθρεψία, η σαρκοπενία και το σύνδρομο ευπάθειας ηλικιωμένων.

 

 – Τομέας Μεταβολικών Αναλύσεων:

 

– Τομέας Ανθρωπολογίας της διατροφής: Μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός αλληλοεπιδρά με στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος διαμορφώνοντας τις διατροφικές συνήθειες στο μεσογειακό και ειδικότερα, στον ελληνικό χώρο. Παράλληλα, διερευνώνται οι προοπτικές αξιοποίησης της παραδοσιακής τεχνογνωσίας γύρω από τη διατροφή στο πλαίσιο της ανάγκης για ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος τροφής