Το γνωστικό αντικείμενο της Κλινικής Διατροφής μελετά την πρόληψη, διάγνωση και διαχείριση διατροφικών καταστάσεων που σχετίζονται με οξεία ή χρόνια νοσήματα, και οφείλονται συνήθως σε ένδεια, υπερβολή ή ανισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Η Κλινική Διατροφή περιλαμβάνει τη διαδικασία της διατροφικής φροντίδας, δηλαδή τη διατροφική αξιολόγηση, τη διατροφική διάγνωση και τον σχεδιασμό της διατροφικής παρέμβασης ατόμων που πάσχουν από νοσήματα, στα οποία η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την έκβασή τους, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση μίας καλής κατάστασης θρέψης. Στο πλαίσιο αυτό το ερευνητικό της έργο εστιάζει: α) στη συμβολή των διατροφικών προτύπων και προτύπων τρόπου ζωής στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στο μεταβολικό σύνδρομο και τις επιμέρους συνιστώσες αυτού, β) στη συμμετοχή των λιποκυτταροκινών και φλεγμονωδών διαμεσολαβητών σε φυσιολογικούς και παθο-φυσιολογικούς μηχανισμούς και την αλληλεπίδρασή τους με διατροφικούς παράγοντες και γ) στη σχετιζόμενη με τη νόσο δυσθρεψία.