Στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου λειτουργεί από το 2000 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή».
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:
Υπάρχουν δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας Διατροφής”, πλήρους και μερικής φοίτησης, και στο καθένα υπάρχουν τρεις επιμέρους κατευθύνσεις.
Αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει τους φοιτητές σε αντικείμενα της διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής, με
έμφαση σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, η κατεύθυνση αυτή πραγματεύεται θέματα που αφορούν στη θέση της δίαιτας και
άλλων πτυχών του τρόπου ζωής στην πρόληψη των χρόνιων μημεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία και τα συνοδά καρδιομεταβολικά νοσήματα, η οστεοπόρωση, η σιδηροπενική αναιμία, αλλά και γενικότερα η ανεπαρκής ή η υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κ.λπ. Επίσης, στοχεύει στην παροχή γνώσεων σχετικά με τη βελτιστοποίηση δεικτών ανάπτυξης, θρέψης, πρόληψης και αντιμετώπισης της υποθρεψίας για τον ευρύτερο πληθυσμό στα στάδια της ζωής. Οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στη χρήση συμπεριφορικών τεχνικών και νέων τεχνολογιών στον σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων παρέμβασης, κυρίως σε θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, στις μεθόδους αξιολόγησης της ενεργειακής δαπάνης και πρόσληψης και λειτουργικών παραμέτρων σε ομαδικό ή/και ατομικό επίπεδο, αλλά και σε θέματα διατροφής, ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, τοξικολογικά επίπεδα, αποδεκτές ημερήσιες δόσεις κ.λπ., σχετικά με τη διαμόρφωση
πολιτικών διατροφής. Επιπλέον, οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στις αρχές της βιοστατιστικής και επιδημιολογίας. Ανάλογα με τις βασικές σπουδές τους, θα μπορούν να εφαρμόσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες
είτε στο πλαίσιο ενός διαιτολογικού γραφείου, είτε στην κοινότητα (δημοτικά ιατρεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ΚΑΠΗ, γηροκομεία, εργασιακούς χώρους, γυμναστήρια), είτε στη βιομηχανία τροφίμων. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση ορθών διατροφικών πρωτοκόλλων που τοχεύουν στη διατήρηση των βέλτιστων προτύπων υγείας, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής για τον γενικό πληθυσμό ή για συγκεκριμένες ομάδες, στην έρευνα και ανάπτυξη στον
τομέα της διατροφής του ανθρώπου, να παρέχουν κατάρτιση σχετικά με την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων στους φορείς των τομέων της διατροφής και της γεωργίας, να παρέχουν διδασκαλία τεχνικών και επιστημονικών θεμάτων σε σχέση με τα τρόφιμα και τη διατροφή.
Αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στα αντικείμενα της διατροφής και των τροφίμων, με έμφαση στα θέματα διαμόρφωσης διατροφικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς, αξιοποιώντας σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Στόχος της κατεύθυνσης είναι η κατάρτιση ειδικών επιστημόνων για τη σύνδεση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων στον χώρο των τροφίμων με την κοινωνία και τη βιομηχανία, παρέχοντας όλη την απαραίτητη πληροφορία και εφαρμόζοντας στην πράξη επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την παραγωγή και τη διακίνηση των τροφίμων και συνδέοντας την κατανάλωση των τροφίμων με την προαγωγή υγείας, τη διασφάλιση της ποιότητας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. Επιπλέον, σκοπός της κατεύθυνσης είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές σχετικά με τη διαχείριση και τον έλεγχο των συστημάτων τροφοδοσίας, τη δυναμική της αγοράς σχετικά με τα προϊόντα διατροφής και τις σχετικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, τη νομοθεσία για τα τρόφιμα και τη διατροφική πολιτική, τις διατροφικές πληροφορίες και τη δημόσια υγεία. Οι φοιτητές θα έχουν έτσι τη δυνατότητα, αναλόγως των βασικών τους
σπουδών, στελέχωσης βιομηχανιών τροφίμων, εργαστηρίων ανάλυσης τροφίμων, εταιριών μαζικής εστίασης, ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, ερευνητικών ινστιτούτων, εταιρειών συμβούλων διατροφής και πιστοποίησης, νοσοκομείων και κέντρων αποκατάστασης. Επίσης, οι απόφοιτοι θα διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες και δεξιότητες στη διαχείριση της επισήμανσης και των πληροφοριών σχετικά με τους διατροφικούς ισχυρισμούς και, γενικότερα, τις πτυχές της επικοινωνίας, αλλά και στην έρευνα με σκοπό την τεκμηρίωση των επιδράσεων των τροφίμων στην υγεία (ισχυρισμοί υγείας). Επιπλέον, θα μπορούν να απασχοληθούν στην αξιολόγηση της διατροφικής και οργανοληπτικής ποιότητας και στον έλεγχο της ασφάλειας και της καταλληλότητας των τροφίμων προς κατανάλωση, σε έρευνες σχετικές με την κατανάλωση τροφίμων και τα προγράμματα διατροφικής παρακολούθησης και γενικά να συνδράμουν στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της διατροφής του ανθρώπου.
Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο
Ωρολόγιο Πρόγραμμα
Κεντρικό Κτήριο, 1ος όροφος.
τηλ: 210 9549158
fax: 210 9577050
email: esofou@hua.gr
Σκοπός & Στόχοι
Διοίκηση
Διαδικασία Επιλογής Υποψηφίων
Τέλη Φοίτησης
Αριστεία Επίδοσης
Υλικοτεχνική Υποδομή
Φοιτητική Μέριμνα
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (Β.Κ.Π.)
Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας
Κέντρο Συμβουλευτικής Φοιτητών
Ρυθμίσεις και Παροχές για Ειδικές Ομάδες Φοιτητών
Παροχή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών
Οδηγός Σπουδών
Κανονισμός Μεταπτυχιακών Σπουδών
Οδηγίες Συγγραφής Μεταπτυχιακής Διατριβής
Πρότυπο Αίτησης (γενικό)
Αίτηση Αναστολής Φοίτησης
Αίτηση Παράτασης Φοίτησης
Αίτηση Ορισμού Θέματος και Μελών ΜΔ Επιτροπής
Αίτηση Αλλαγής Θέματος ΜΔ
Αίτηση Αλλαγής Θέματος και Επιβλέποντα ΜΔ
Αίτηση Αλλαγής Θέματος και Μελών ΜΔ
Τίτλος | Κωδικός Μαθήματος | Υποχρεωτικότητα | Ώρες | ΔΜ/Σ* | ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Α΄ Εξαμήνο | |||||
Κατεύθυνση Κλινική Διατροφή | |||||
Βιοστατιστική-Μεθοδολογία Έρευνας | ΕΔ.Δ.Π 100 | Υποχρεωτικό | 4 | 5 | 7 |
Ειδικά Θέματα Βιοχημείας | ΕΔ.Δ.Π.101 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 8 |
Ειδικά Θέματα Μεταβολισμού της Διατροφής | ΕΔ.Δ.Π.102 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 8 |
Σύγχρονα Θέματα Διατροφής – Διατροφικής Αξιολόγησης | ΕΔ.Δ.Π.103 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 7 |
Κατεύθυνση Διατροφή και Άσκηση | |||||
Βιοστατιστική-Μεθοδολογία Έρευνας | ΕΔ.Δ.Π.100 | Υποχρεωτικό | 4 | 5 | 7 |
Ειδικά Θέματα Βιοχημείας και Μεταβολισμού της Διατροφής | ΕΔ.Δ.Π.104 | Υποχρεωτικό | 4 | 5 | 8 |
Εργοφυσιολογία | ΕΔ.Δ.Π.105 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 8 |
Σύγχρονα Θέματα Διατροφής– Διατροφικής Αξιολόγησης | ΕΔ.Δ.Π.103 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 7 |
Κατεύθυνση Μοριακή Διατροφή | |||||
Βιοστατιστική-Μεθοδολογία Έρευνας | ΕΔ.Δ.Π.100 | Υποχρεωτικό | 4 | 5 | 7 |
Ειδικά Θέματα Βιοχημείας και Μεταβολισμού της Διατροφής | ΕΔ.Δ.Π.104 | Υποχρεωτικό | 4 | 5 | 8 |
Διατροφογενετική | ΕΔ.Δ.Π.109 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 8 |
Σύγχρονα Θέματα Διατροφής – Διατροφικής Αξιολόγησης | ΕΔ.Δ.Π.103 | Υποχρεωτικό | 3 | 4 | 7 |
Τίτλος | Κωδικός Μαθήματος | Υποχρεωτικότητα | Ώρες | ΔΜ/Σ* | ECTS |
---|---|---|---|---|---|
Γ΄ Εξαμήνο | |||||
Όλες οι κατευθύνσεις | |||||
Ένα κατ’ επιλογή υποχρεωτικό μάθημα από τον κατάλογο των μαθημάτων του Γ΄ εξαμήνου | ΕΔ.Δ. 400 | Υποχρεωτικό | 12 | 23 | |
Κατάλογος κατ' επιλογή υποχρεωτικών μαθημάτων Β΄ εξαμήνου | |||||
Διατροφή και Μοριακοί Μηχανισμοί Μεταγωγής Σήματος | ΕΔ.Δ.Π.301 | 3 | 4 | 7 | |
Διατροφή και Πρωταθλητισμός | ΕΔ.Δ.Π.303 | 3 | 4 | 7 | |
Ενδογενή Νοσήματα του Μεταβολισμού | ΕΔ.Δ.Π.219 | 3 | 4 | 7 | |